18 Mart 2010 Perşembe

Kırım

Şimdi bir önceki yazıda belirtiğim Kırım Savaşı hala büyük bir boşluktur kafamda. Yani Osmanlı büyük borç yaptı şudur budur diyorsunuz çok güzel ama ders kitaplarına da bakın sonuçlardan pek bahsedilmiyor. Paris Antlaşması ile son.

Yahu arkadaş biri cevap verebilir mi?
300.000 kişilik Osmanlı ordusu
400.000 kişilik Fransız ordusu
250.000 kişilik Birleşik Krallık ordusu
30.000 kişilik Sardinya Krallığı ordusu

karşısına da 700.000 kişilik Rus ordusu ve Bulgarlar.
Hadi anladım biz taraf olarak geldik yakınız Kırım bizim toprak ne de olsa. Yine dev bir maliyet ama arkadaş Fransız ordusu diyorsun 400.000 insan diyorsun. Orient Express atlayın gelin sizi karşılayalım diyemeyiz. Zaten o esnada ne ekspres var ne Haydarpaşa. Hadi geldiler diyelim. Nasıl ikna ettin sen onları?
Birleşik Krallık hadi topladı geldi diyelim eşi dostu çevreden o Hint senin bu Paki benim. 800.000 kişiye yakın kayıp var nereden baksan.

Sonuçta ne oldu. Paris' te anlaştık. Girdiğimiz topraklardan çekiliyoruz. İşte Osmanlı, Avrupalı oldu, aramıza girdi. Antlaşmanın tarafları birbirine dalmadan önce toplanıp, anlaşmaya çalışacaklar bilmem ne.
Yani??

Kimse işte bana anlatmasın yok ticaret yolları, aman Rusların sıcak sulara inecekmiş falan...Sakın kaplıcaya gidecekler esprisini yapmayın...
Hayır tarih olmasa dizi olsa ay acaba ne olacak diye merak uyanır değil mi??

Geldik 1878' ye. "93 Harbi"
Rus dayandı Dadaş yurduna batıda maalesef Edirne'yi geçip Çatalca ve Yeşilköy'e.
Masa kuruldu Ayestefanos' ta. İmza kurumadan, Berlin' de hemen bir konferans.
Bu arada "Kim 500 milyar ister?"e katılırsanız, Sevr dışında yürürlüğe konulmayan antlaşmalar hangisi derlerse çekinmeyin Ayestefanos deyin. Çünkü o koşulların kabul edilecek tarafı yoktu. Kimsenin de işine gelmezdi.

Bu konferanslar takdir edersiniz ki durup dururken olmuyor. Eh işte o zaman İngiliz Muhipleri Derneği' ndeki adamlar anlatmaya başlıyor. Bizi hep İngilizler beladan kurtardı diye.

NOT: Evet ben hala Kırım, Selanik ve Saraybosna' yı istiyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder