2 Kasım 2010 Salı

Bizim Yandaki İnşaatın Rodyum Fiyatlarına Etkisi

Sondan başa giderek yazmam daha doğru olacağına inanıyorum. Rodyum periyodik cetvelde geçiş metallerinden olup, atom numarası 45' tir. Altın ve platin gibi nadir olduğu kadar değerli metaller sınıfındadır.
Bu günlerde 1 onsu yaklaşık 2500 dolar civarında seyretmektedir.

[1]


Yani bizim hesapla, kilosu 80.000 ile 90.000 dolar arasında dalgalanmakta.
Kullanım alanlarını sayacak olursak, katalitik konverterler, savunma sanayii, yanı sıra nükleer reaktörlerde nötron akış seviyesinde dedektör olarak kullanılmaktadır.

Buraya kadar anlattıklarımı inşaat sektörüyle nasıl bağdaştıracağıma gelecek olursam, rodyum fiyatları 2006 yılında yaklaşık olarak 6000 dolar seviyesine kadar yükseldi. Bunun muhtelif sebepleri de söz konusu bittabi. İkincil üretici seviyesindeki Rusya'nın arzının düşmesi fiyatlarının artmasında etkili oldu ama bizim yandaki apartmana taşınanların aldığı LCD televizyon, ufaktan alınan fiber glass yat ve özellikle de aldığın yeni araba rodyum fiyatlarının dönemsel olarak fiyatın patlamasına sebep oldu.

Hiç bekler miydiniz oturduğunuz yerden derbileri daha iyi izlemek için aldığınız LCD televizyon dünyanın 4 bir yanında böyle bir etkide bulunacağını? Tüketim hızına yetişemeyen ve asla yetişemeyecek olan rodyum tedariği sebebiyle fiyatı, senin yeni arabadan daha iyi kaçmaya başladı.

[2]


Bor severler ekran başına!

[1]http://www.kitco.com
[2]http://www.tutor2u.net/economics/revision-notes/as-markets-rhodium.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder