8 Kasım 2010 Pazartesi

Çağdaş

Asıl soru şu: Bugün 1973 yılında çıkmış olan Sabbath Bloody Sabbath albümüyle zevkten çıldırıyorken, acaba 1973' te bu yaşımda olsam yine de onlarla coşku ile dolacak mıydım?
Emin değilim ama sanmıyorum. Konuşmaya devam ettik. Fark ettim ki "Öp Beni, Sonra Doğur Beni" ' nin de çıkış tarihi 1973. Peki ya onu şimdiki gibi sevecek miydim? Tutunamayanlar' da ondan bir sene önce çıkmış. Ben Oğuz Atay yerine haldır haldır yine Dostoyevski müptelalılığına devam mı edecektim?

Çağdaşlarınca anlaşılamadı diye üzüldüğümüz insanların çağdaşı olsa idik, onları üzenlerin arasında yer alacaktık sanırım. Kimbilir hangi çağdaşlarımızı üzüyoruz. Ben 2040 yılına geldiğimde bak 2011 yılında yazılmış bu ama o dönem pek de itibar görmemiş denen kitaplar okursam şayet üzüleceğim.

Vicdanımı sürekli Vicks ile ferahlatma çabam takdire şayan!

6 Kasım 2010 Cumartesi

Echoes

Turist Ömer Uzay Yolunda' yı kaçıncı kez izledim bu sabah bilemiyorum. Ancak uyanamadığım bir şey varmış. Bildiğin Pink Floyd' dan Echoes çalıyor.
Psychedelicliğin sınırındaki bu filme de bu yaraşırdı.

2 Kasım 2010 Salı

Bizim Yandaki İnşaatın Rodyum Fiyatlarına Etkisi

Sondan başa giderek yazmam daha doğru olacağına inanıyorum. Rodyum periyodik cetvelde geçiş metallerinden olup, atom numarası 45' tir. Altın ve platin gibi nadir olduğu kadar değerli metaller sınıfındadır.
Bu günlerde 1 onsu yaklaşık 2500 dolar civarında seyretmektedir.

[1]


Yani bizim hesapla, kilosu 80.000 ile 90.000 dolar arasında dalgalanmakta.
Kullanım alanlarını sayacak olursak, katalitik konverterler, savunma sanayii, yanı sıra nükleer reaktörlerde nötron akış seviyesinde dedektör olarak kullanılmaktadır.

Buraya kadar anlattıklarımı inşaat sektörüyle nasıl bağdaştıracağıma gelecek olursam, rodyum fiyatları 2006 yılında yaklaşık olarak 6000 dolar seviyesine kadar yükseldi. Bunun muhtelif sebepleri de söz konusu bittabi. İkincil üretici seviyesindeki Rusya'nın arzının düşmesi fiyatlarının artmasında etkili oldu ama bizim yandaki apartmana taşınanların aldığı LCD televizyon, ufaktan alınan fiber glass yat ve özellikle de aldığın yeni araba rodyum fiyatlarının dönemsel olarak fiyatın patlamasına sebep oldu.

Hiç bekler miydiniz oturduğunuz yerden derbileri daha iyi izlemek için aldığınız LCD televizyon dünyanın 4 bir yanında böyle bir etkide bulunacağını? Tüketim hızına yetişemeyen ve asla yetişemeyecek olan rodyum tedariği sebebiyle fiyatı, senin yeni arabadan daha iyi kaçmaya başladı.

[2]


Bor severler ekran başına!

[1]http://www.kitco.com
[2]http://www.tutor2u.net/economics/revision-notes/as-markets-rhodium.html

VAIO

Reklama girmesin ama böyle güzel dizayn edilmiş logoyu anlatmazsam ölebilirim. Bu VAIO' nun açılımı Video Integrated Audio Operation o güzel. Ben logosunu da sırf şekil sanırdım. Ancak dikkatli inceleyince biraz da sorup soruşturunca V ve A' yı gösteren şekil aslında temel analog sinyali gösteriyor. I ve O ise dijital sinyali.
Ziraat Bankası kadar güzel bir logo.


1 Kasım 2010 Pazartesi

Apres Moi Le Deluge

Okuyan,

Ben frankofon değilim ama denk geliyor artık. Bahis açma bu konuya. Benim söyleyeceklerime kulak kabartmanı istiyorum. İzmir' den gelen geceleri sıcak ve neşeli, gündüzleri soğuk ve mikroplu havayı teneffüs ettiğimden sanırım hastalandım.
Yatakta kendimi yormamak ve insanı tedavi ettiğini gördüğüm güzel kadın ve sesini yemekten sonra alırken, Regina Spektor' un Apres Moi' nın ne demek olduğunu bu güne kadar neden merak etmediğimi merak ettim. Çünkü merak etmem için gereksinimler;

1. Regina Spektor' u seviyorum.
2. Üstelik en sevdiğim şarkılarından biri
3. İsmi Fransızca, Sözler İngilizce, bir kısmı Rusça

Bu kadar veri söz konusu ise bunun şifre içeren KGB iletisi olduğuna bile varabilirim. Çok şükür, soğuk savaş bitti de bu satırı yazan ellerim demir parmaklıkların arkasına kilitlenmedi.

Genelde biraz araştırıp öğrendiğim şeyleri paylaşmayı sevmem. Nasıl cebimizdeki parayı durup dururken kimseye vermezsek, zaman harcayarak elde ettiğimiz şeyi, belirli bir bedel olmadan paylaşmam ya da ihtiyaç kalemi olmasını beklerim.


Madde madde merakımı, maddeler üzerinden anlatacağım.
1. Regina Spektor' u sürekli seviyorum. Sevgimde süreksizlikler olmayacak. Büyük ihtimalle de sevgim ivmesiz olarak sürecek.
2.En sevdiğim şarkılarından birinin ismi aslında “Après moi, le déluge”' den geliyor. Yani
"Benden sonrası tufan..." Bu söz Louis XV.(1710-1774)' e ait. Diğer bir görüşe göre Madame de Pompadour (1721-1764) yani sevgilisine ait.

Olaya yaklaşımımıza bağlı olarak Louis XV' in bu sözü, halefi Louis XVI' nın devrimden bir gün önce günlüğünde "Bugün kayda değer hiçbir şey olmadı" sözünden çok daha ileri görüşlü bir söz olduğu kesin.

3. Şarkının Rusça kısmı da Boris Pasternak' ın bir şiirinden

February. get ink, shed tears.
Write of it, sob your heart out, sing,
While torrential slush that roars
Burns in the blackness of the spring.



NOT: Bu söz Yunan kökenli çıktı.

ἐμοῦ θανόντος γαῖα μιχθήτω πυρί·
οὐδὲν μέλει μοι· τἀμὰ γὰρ καλῶς ἔχει.
(Tragicorum Fragmenta Adespota)
Yani;

When I die, let earth and fire mix:
It matters not to me, for my affairs will be unaffected.

Ben çevirmedim, merak etmeyin.

NOT 2: Regina Spektor' un en sevdiğim şarkısı şüphesiz "Lady"