28 Haziran 2013 Cuma

Galactik İmparatorluk ve Diğer Bazı Dış Mihraklar


Bundan sonra yazılarda artık! gerçek olmayan, kral penguenlerin biyografilerine, difraksiyon paternlerindeki ortaya çıkan Fibonacchi serileri ve bunun gibi dişe dokunmayan, gereksiz bilgilere yer var.

"A long time ago in a galaxy far, far away..." diyerek söze başlarsam sanırım galaksimiz dışındaki bir hikayeyi anlatabilirim. 

Galaktik İmparatorluk kurulurken insanların ruhlarına korku, karışıklık salmıştır. Üstelik bunu Galaktik Cumhuriyet üzerinden gerçekleştirerek aslında Cumhuriyeti ve onun yılmaz savunucuları olan Jedi' leri itibarsızlaştırma yoluna gitmiştir araya girerek belirtmek isterim ki Galaktik Cumhuriyet hatasızlığını ya da  basiretsizliklerinin de bulunduğunu söylemek isterim.

Örneğin Kaleesh yeraltı zenginlikleri ve doğası ile galakside ilgi çekici bir gezegendir. Huk tarafından sürekli olarak tacize uğramaktadır. Bu tacizler iki halkı savaşla karşı karşıya bırakmış ve Huk' un Senato' da etkinliği ile Galaktik Cumhuriyetin Huk tarafında savaş müdahil olması ile son bulmuştur. Kaleesh kaybetmesine rağmen Cumhuriyet ciddi bir yara almıştır. Çünkü büyük bir düşmanı yani General Griveous' u karşısına almıştır. Cumhuriyet' e gerçek anlamıyla düşman olma hakkı olan bir düşman edinmiştir. 

Galaktik Cumhuriyet içerisindeki ayrılıkçı düşünceler Ticaret Federasyonu(Trade Federation), Techno Birliği(Techno Union), Ticaret Loncası(Commerce Guild), Galaksilerarası Bankacılık Klanı(Intergalactic Banking Clan) ve Şirketler İttifakı(Corporate Alliance)  tarafından dile getirilmekteydi. Palpatine kendi öğrencisi olan Kont Dooku' yu iktidar haline getirerek bu ayrılıkçıların Bağımsız Sistemler Konfederasyonu(Confederacy of Independent Systems) haline gelmeleri ile devam etmiştir. General Griveous ise bu konfederasyonda general haline gelmiştir. Karşıt olunan Cumhuriyetse ve güçlülerse Griveous taraf olmakta hata görmemiştir. Hatta Griveous o kadar güçlü bir figür haline gelmiştir ki Kont Dooku tarafından suikastle yok edilme aşamasına gelmiş ancak başarısızlıkla sonuçlanmıştır. 

Galaktik Cumhuriyet' teki karışıklıklar dönemine bakacak olursak ki-Cumhuriyet 25.000 yılı aşkın süredir devam etmektedir-, çeşitli tehditlerin üstesinden geldiği dönemler olmuştur ancak İmparatorluğa geçiş döneminde Şanşölye Palpatine hem Cumhuriyetin başında yer almakta, hem de ayrılıkçı güçlere desteğini farklı piyonları ile sürdürmektedir. Cumhuriyet' in şansölyesi Cumhuriyet' in güvenliği için denetimleri ve silahlı kontrolü her geçen gün arttırmakta, kendisine doğrudan bağlı gizli polis teşkilatını güçlendirmektedir. Jedi' leri ise saf dışı bırakma çabası da takdire şayandır. Aslında Palpatine' ın senatörlüğe kadar yükselişi zaten yapacaklarının teminatı olarak düşünülebilir. 

Ticaret  Federasyonu ve onun müşterilerinin Senato' da oldukça fazla yer tutması, Palpatine' in Senato' da yer alacağı ve Büyük Planın uygulamaya konulması için bulunmaz bir fırsattı. Kan dökmekten çekinmeyen Palpatine ve Darth Plagieous, Senatör Vidar Kim' e suikast düzenleyerek yerine Naboo Senatörü olarak Palpatine' i seçtirmiştir. Palpatine Senato' daki faal davranışları, konuşmaları ve teorileri ile kısa sürede tanınan ve saygı duyulan bir Senatör haline gelmiştir. Jedi Öğretisine bağlı Jedi'ler, askeri ve siyasi kanattan kurduğu kuvvetli bağların üstüne Ticaret Federasyonu' nun Naboo' yu işgali ile başlayan süreçte Valorum ve hükümeti zayıflayarak düşmüş, Senato' daki haklı itibari ile güvenoyu alarak Palpatine Şansölye seçilmiştir.

Naboo' daki Klon Savaşları' nda kendisi Cumhuriyet'in başında olup, karşısında öğrencisi ve ortağı Kont Dooku yer almaktadır. Savaş sonrası halkın sonsuz desteğini alan Palpatine Galaktik Anayasa' da bir dizi değişikliğe gitmiştir. Cumhuriyetin ilkeleri ve Senato' nun gücünün zayıflatılması sebebiyle Jedi Konseyi harekete geçmiştir. Şansölye ise kendisine ve dolaylı olarak Cumhuriyete karşı girişilen bu hareketi ihanet olarak nitelendirerek, milyonlarca klonuna acımadan Jedi Konseyi' ni ve Jedi'lerin büyük bir bölümünü ortadan kaldırarak Cumhuriyete son vermiş, İmparatorluğu' nu ilan etmiştir ancak ironik olan kendi yarattığı isyancılar ve bu hareketin büyümesi İmparatorluğun sonunu getirmiştir. 


Galaktik İmparatorluk kurulduğunda en dikkatimi çeken konuşma şu olmuştur:

"Biz çoğunluk tarafından yönetilen bir İmparatorluğuz! 
 Yeni bir Anayasa ile yönetilen İmparatorluk!
 Politikacıların değil, yasaların İmparatorluğu!

 Kendini yalnızca toplumun  refah ve güvenliğine adamış bir  İmparatorluk!
 Biz binlerce yıl sürecek bir İmparatorluğuz!"

İmparator Palpatine


Saygılarımla


Değil ülkemizle, değil bizim sistemle, gerçekte bile olmayan bir tiranlığın hikayesini dinlediniz.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder