21 Temmuz 2011 Perşembe

Biraz Kil, Biraz Bor Biraz Nadir Topraklar

Bor, Neptunyum, Toryum, senelerdir es geçilen malzeme bilimi, fizik ve diğer doğa bilimlerinin kurtarıcısı olacak diye düşünmeye başladım. Çünkü tüm Türkiye oturuyor dost meclislerinde toryum, bor ve neptunyum konuşuyor. Ancak görüldüğü gibi kulak; göze oranla daha kolay doldurulabilen bir organ olduğu için bu elementleri satıp satıp Türkiye' nin neden kurtarılmadığını, vatan hainliğinin vardırıldığı nokta konuşuluyor.

Sağolsunlar. Yalnız farkında olunmayan şey sanırım neptunyumun doğada bulunmadığı. Nötron bombardımanı sonucu meydana gelen bu elementin, doğada nötron bombardımanı yapan ağaç, bakteri, eklembacaklı olmadığından dolayı(en azından henüz rastlanmadı böyle bir varlığa)yurdumuzda rezervinin bulunması da pek olası gözükmüyor. Toryum daha uranyum rezervleri dünyada tükenmeden nükleer yakıt olamayacağı, var olan rezervlerin de düşük tenorlu olması yanı sıra hele bir de parçacık fiziğine yapılan yatırımın yaklaşık 0 olmasıyla toryumdan trilyonlarca dolar beklentisi de bir kenarda duracaktır.
Bor konusunda hiç konuşmak istemiyorum konuştuğum zaman ne kadar seviyemi bozduğumu bilmiyorsunuz çünkü.

Burada Çin' e biraz değinmek istiyorum. Çin de bizim yaptığımız maden şovenizmini yapıyor ancak sağlam dayanaklarıyla. Çin sadece ucuz oyuncak, ayakkabı, çakmak gibi ürünlerle dünyayı ele geçirdiği fikrinden kurtulmamız gerekli sanırım. Çünkü bilenler için olmasa da bilmeyenler için malzeme konusunda Çinli bilim insanlarının bulunan ardı arkası kesilmeyen, hunharca yazdıkları makaleler, hiç de oyuncak, çakmak üzerine değil.

Deng Xiaoping' in 1992' de yaptığı açıklamalardan esinlendim bunları yazarken. Söylediği şeyi çarpıcı buldum:
"Petrol Orta Doğu' daysa nadir toprak elementleri Çin' dedir."

Modern medeniyet petrolün omuzlarında bir noktaya kadar geldi. Bu modern medeniyet artık ipod, bilgisayar, televizyon, cep telefonu gibi besleyici cihazlar yanı sıra manyetik rezonans, tomografi cihazları, dedektörler, laser hızlandırıcılarla karnını doyuruyor ve bu açlığı gidermek için hep daha fazlasına ihtiyacı var. Bu bahsi geçen cihazların malzeme teknolojisine bakınca Deng Xiaoping' in açıklaması büyük önem taşıdığını anladım. işin daha da enteresan yanı ise yüksek teknolojinin bayraktarı olarak bilinen ABD' nin de bu teknolojiler için olmazsa olmaz niteliğindeki nadir toprak elementlerinin hepsini, dünyanın %97'lik ihtiyacının Çin' den ihraç edildiğini de eklersem, konunun bizim neptunyum, toryum ve bor rüyası gibi boş vaatler topluluğu olmadığını tekrar ve tekrar görme şansına sahibiz.

Bizim süper madencilerin aklında neodmiyum-demir-bor magnetleri yapma fikri olmadığından bor varlığı onlar için yeterli geliyor. Bu da çalışmadan Şark tipi zenginlik rüyasını canlı tutuyor.

Referanslar:
(1)http://theanchorhouse.com/2006/10/10/rare-earth-may-be-chinas-checkmate/
(2)www.mta.gov.tr/neptunyum.asp
(3)www.mta.gov.tr/toryum.asp.
(4)Chinese Society of Rare Earths. 2006. 20 September 2006


Yıldız Tarihi' ne Ek: Nadir toprak elementlerinin öneminin anlaşılması adına cümle içinde kullanıyorum:
Japonya ile Çin arasında geçtiğimiz yıl meydana gelen balıkçı teknesi krizi sonrası, Çin' in nadie toprak elementlerinin ihracını durdurarak, stok imkanı düşük olan Japon firmalarını geçici bir krize sürükledi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder