19 Ekim 2010 Salı

SI Birim Sistemi

Saniye dediğimiz saatin bir tıkı, takriben Sezyum -133 atomunun temel enerji durumunun hiperince düzeyleri arasındaki geçişe karşılık gelen ışımının 9.162.631.770 periyotluk süresine eşit bir zaman birimidir.
Hani mezurede çocukken zaman geçsin diye ölçtüğümüz Metre, ışığın boşlukta 1/299.792.458 saniyede aldığı yol olarak tanımlanmıştır.
Bunların arasında yalnızca kilogram insan yapımı bir standart ile ölçülmektedir. 1889 yılında sabit bir etalon kütle olarak kabul edilmeden önce kg, +4 °C de 1 dm³ saf suyun kütlesi olarak tarif edilirdi. Paris'teki Milletlerarası Ağırlıklar ve Ölçüler Bürosu'nda bulunan iridyum ve platinden yapılmış, 39 mm çapında ve 39 mm yüksekliğinde silindir şeklindeki etalon cismin kütlesine eşit kabul edilmiştir.

Bu birimler ilk ortaya atıldığında acaba gerçekten bahsi geçen saniye ve metreler bunlar mıydı? Ortaya konulmuş olan ilk saniye ile şu anda bilimsel olarak ölçülen saniye aynı miktarlar mı?
Diyeceksiniz ki dünyanın kendi etrafındaki dönüş süresi kesin olduğundan bu da aynıdır da. Dünyanın haberi var mı bizim kılı kırk yarıp saat, dakika, saniye yaptığımızdan?
Hele bizim mezureleri tam 1 metre olduğuna mümkün değil inandıramazsın. Çocukluğumda tevekkeli uzamak bilmezdi boyum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder