13 Kasım 2009 Cuma

Çarıklı Erkan-ı Harp

Türkçe' de mükemmel bir deyim var. Hemen kelime kelime ayırıp biraz anlam çıkarmaya çalışalım.
Çarık, bildiğin üzere Anadolu köylüsünün sıklıkla giydiği bir tür ayakkabı olarak tanımlanabilir. Dolayısıyla çarıklı, köylü anlamında kullanılmaktadır.

Erkan-ı Harp, ise Osmanlı savaş makinasının teknik, taktik sınıfında görev yapan subaylara verilen isimdir. Yetenekli ve başarılı subaylar arasından seçilenler, Erkan-ı Harbiye eğitimi alarak Erkan-ı Harp olurlar. Günümüzde yaklaşık karşılığı "Kurmay Subay" olabilir. Musatafa Kemal' den onlardan biridir.

Velhasıl-ı kelam, çarıklı erkan-ı harp deyimi genellikle derin bir bilgi sahibi olmadan, tamamen kulaktan dolma verilerle hüküm verme gibi Türkiye de pek sevilmeyen bir davranışın deyimleşmiş halidir. Çarıklı erkan-ı harp deyimimizi kullanamadığımız anlarda genellikle bu kişilere "Atma Ziya...!" veyahut da "Halep oradaysa arşın burada" gibi karşılıklar verilmesi uygun düşer. Sizi bağırarak alt etmek gibi kurnazlıkları da doya doya sergileyecek olan erkan-ı harplerimize selam ederim.

Bu arada Kırım Savaşı' nda her ne kadar Burberry trençkot giymiş İngiliz paşaları da olsa Osmanlı paşalarındaki karizmayı maalesef yakalayamamışlardır. Dileyenler Kırım Savaşı' na dair Koç Holding çıkardığı esere bakabilirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder