2 Kasım 2009 Pazartesi

Redingot

Bu kelimenin söylenişi en az piyango kadar güzel. Aslında piyangodan açık ara önde gidiyor. Cümle içinde hemen kullanayım.
"Kırmızı redingotu içinde Yüzbaşı Nikorov Mihayloviç, telaş içinde az sonra kaçırıp kaçırmayacağından emin olmadığı fakat benim adım gibi olduğum, Albay Temnikov' un terfisi münasebetiyle düzenlediği davete elindeki paketi beraberinde sürükleyerek,Zemiyeva Caddesi' nden koşarak ilerliyordu...."

Bunu ilk kimler giydi bilmem, ama bir Rus' un üzerinde görüp o al yanakları ile yüzünü benden aksi tarafa çevirişiyle, genç aristokrat tavırları takınmasına pek ses çıkaramam. Ne de olsa redingot giyiyor. Osmanlı' da da sanırım bir dönem sembol bir kılık halini almış. O isimle almama gibi bir şansı da yok sanırım.

Şimdi biraz kadife bulmam gerek. Bu hikayeni sonu Gogol' un "Palto"suna benzemesinden fena halde çekiniyorum.

2 yorum:

  1. Şimdi biliyorsunuz redingot yani redingote yani riding coat... İnsanı asil gösteriyor filan kabul ama bunu da biraz şapka devrimine benzetıyorum ben. Özellikle bu topraklar için...
    Yani aman daha şık olalım batılı olalım, sonra konu redingote olunca Rus olalım.
    H&M bile yaptı bu sene la redingote diye modernleştirilmiş halini. Ama mesela siz giyin ben de hemen boyfriend jacket gibi kendime uyarlamazsam ne olayım!
    Şapka devrımıyle ilgili de görüşlerinizi beklıyorum

    YanıtlaSil
  2. Gerçekten bunu sizden öğrendim için ne kadar bahtiyar olduğum kelimelerle ifade etmek güç. Petro ile başlayan muasır medeniyete ulaşma atılımı ile Osmanlı' nın yapma gayreti olduğu ile benzer olduğunu düşünüyorum. Bu dönemi ben hep III. Selim+II. Mahmut dönemine benzetiyorum.
    Şapka devrimi ile pek ilgili birşeyler söylemeyeceğim

    şartlar olgunlaşırsa bir redingot neden edinmeyelim. Haydi baylar redingotlara kampanyası yoluyla olabilir.

    YanıtlaSil