Üniversite öğrenciliğinden az çok nasip almış ve proje hazırlamış biri olarak Wikipedia' dan yararlanmışızdır. Kimimiz utandığından, kimimiz ise refere etmeye değer bulmadığından referans göstermemiştir kendisini.
O yüzden burada "Wikipedia nedir?", "ne ile iyi gider?", "Kime yarar?" "bir emperyalist bozgunu mu?" gibi soruları geçerek bildiğim kısımdan hem zamandan hem de mekandan tasarruf etme niyeti taşıyorum.
Fakat bence en fantastik özelliği, arama yaparken memleket memleket bilgi alış-verişine yatkınlık ölçümleri yapabilme şansınız olması.
Arattığınız herhangi bir maddeden farklı dil seçenekleri bakınca bunu anlamakta hiç güçlük çekmiyorsunuz.
Hemen zaman geçirmeden atıyorum: Napoleon. Ses bayrağımız olan Türkçe ile arama başlıyor. O da güzel. Bilgi yaklaşık 2 sayfa. Hemen bir Cezzar Ahmet Paşa hikayesi, İstiklal Marşı kapanış.
Durmak yok yola devam. İngilizce versiyonuna bakınca Napoleon hakkında aldığınız bilgi, bilgi değeri taşımaya başlıyor. Fransızca versiyonuna bakmıyorum bile. Almanca versiyonu da onlarla yarışır halde.
Bizim versiyon, Esperanto ile benzer durumda. Arkadaş demek ki ben temel bir çıkarım yapmak istiyorum. Türkiye' de Wikipedia' ya bilgi girişi yapan adam sayısı ile yaşayıp yaşamadığından emin ol-a-madığım Cizvit papazları ve canhıraş yaymaya çalıştıkları Esperanto dilinde giriş yapan sayısı neredeyse aynı. Burada farklı yollardan Esperanto öğrenmiş halkları tenzih ederim. Onların bu durumdan zerre alınmalarını istemem. Gerçek bir dünya dili olan Esperanto hak ettiği değeri yakında çevre galaksilerle ilişki kurduğumuzda göreceğine inanıyorum.
Fakat Wikipedia Türkiye'nin tamamen POSTA gazetesi seviyesinde olması yazdığınız ödevlerin, projelerin vs. de değerini de aşağı yukarı bu noktaya taşıyor.
Hadi Arrivederci!
EK:Napoleon demişken, Akka Kalesi Savunması, Cezzar Ahmet Paşa' nın canhıraş, keffara karşı verdiği mücadele olarak anlatılıyor iyi hoş da yabancı kaynaklar da modern donanımlı İngiliz topları ve subayları, Philippeux diyor başka bir şey demiyor. Bu işte bir iş var. Yetiş İlber Ortaylı!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder